kasia.nma

kasia.nma

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Sos ketchupowy z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo dobry sos ketchupowy do kanapek, pizzy, zapiekanek,sałatek jak również doskonały do spaghetti.

Sos ketchupowy z dyni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos ketchupowy z dyni

warzywa

zalewa

  • 4 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szkl. octu
  • 1 kg cukru
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki bazylii
  • 2 łyżki przyprawy do makaronu Prymat
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka curry

Sposób przygotowania:

Sos ketchupowy z dyni
Kroimy dynię w kostkę, dodajemy do niej 2 łyżki soli-odstawiamy na 2 godzinki.

Kroimy paprykę i cebulkę również w kostkę-także odstawiamy na 2 godzinki.

Po tym czasie razem z sokami jakie puszczą warzywa wrzucamy do jednego garnka i gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy zalewę z podanych składników,ciągle mieszamy aby się nie przypaliło.

Ugotowane warzywa blendujemy na papkę, następnie dolewamy zalewę i wszystko razem musimy zagotować.

Gotujący się sosik nalewamy w słoiki,zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Smacznego
sos ketchupowy z dyni
sos ketchupowy z dyni

Tagi:

dynia