renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Pikantny sos ketchupowy z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sos z cukinii przypominający w smaku pikantny ketchup, idealny jako dodatek do potraw na zimno, i na ciepło.

Pikantny sos ketchupowy z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantny sos ketchupowy z cukinii

 

  • 3 kg cukinii (obranej i pozbawionej pestek)
  • 1 kg cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 80 gram cukru
  • 0,5 l octu
  • 1 litr przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżka curry
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól

Sposób przygotowania:

Pikantny sos ketchupowy z cukinii
Na początek obrać umyć , pokroić dowolnie cebule i nasolić. Pozostawić ją aby puściła wodę. Cukinię zetrzeć na tarce i odcisnąć wodę, dodać do cukinii odciśniętą cebulę i gotować razem przez ok. 30 minut. Po tym czasie dodać pokrojony czosnek i wszystko razem (ciepłe) zmiksować na gładką masę. Następnie doprawić pieprzem, przecierem pomidorowym, octem i resztą przypraw, wymieszać i pogotować przez 15 minut. Po włożeniu do słoików pasteryzować 10 minut.
Pikantny sos ketchupowy z cukinii
Obraną i wypestkową cukinię zetrzeć na tarce.
Pikantny sos ketchupowy z cukinii
Dodać odciśniętą cebulę i gotować 30 minut.
Pikantny sos ketchupowy z cukinii
Dodać pokrojony czosnek i razem zmiksować.
Pikantny sos ketchupowy z cukinii
Dodać przecier pomidorowy, ocet, przyprawy i wymieszać.

Tagi:

cukinia