Ketchup lub keczup to pomidorowy sos podawany na zimno. Można go kupić lub przyrządzić samodzielnie. Druga opcja daje możliwość eksperymentowania z dodatkami. Ketchup wyśmienicie smakuje z odrobiną cynamonu, gorczycy lub bazylii. W roli przypraw sprawdzają się też zioła prowansalskie, chili i curry. Ketchup jest niezastąpiony przy frytkach, zapiekankach i kanapkach. Można dodawać go niemal do każdej wytrawnej potrawy. Znakomicie smakuje mieszanka: ketchup, majonez i musztarda – to idealny dip do nachos lub pieczonych warzyw. 
Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii zmiksowany blenderem ma gładką i przyjemną konsystencję. Świetnie komponuje się z wędlinami, mięsami, pizzami, serami i zapiekankami. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Do jego zrobienia potrzeba: pozbawionej nasion i obranej cukinii, cebuli, pomidorów, cukru, octu, soli, słodkiej oraz ostrej papryki. Całość gotuje się w garnku do godziny. Ketchup z cukinii można przyprawić według uznania (w zależności czy wolimy ostry, czy łagodny).

Ketchup bez cukru

Ketchup bez cukru

Ketchup bez cukru jest zdrowy, smaczny i łatwy do zrobienia. Przygotowuje się go z suszonych pomidorów w oleju, pomidorów z kartonu, octu balsamicznego (lub winnego), soli i pieprzu. Składniki należy wrzucić do blendera i zmiksować na gładki sos. Aby był jeszcze gładszy, można przetrzeć go przez sitko. Ketchup w zależności od upodobań można doprawić ostrą papryką chili, kurkumą, bazylią lub tymiankiem.

Ketchup z papryki

Ketchup z papryki

Ketchup z papryki jest idealny do potraw z grilla, kanapek oraz mięs. Jest lekko słodki i bardzo aromatyczny. Do jego przygotowania potrzeba: cebuli, czosnku, pomidorów, oleju, octu, cukru, liścia laurowego, ziela angielskiego, ziół prowansalskich oraz czerwonej papryki. Paprykę najlepiej zmielić w maszynce do mięsa. Gotuje się ją do godziny na wolnym ogniu wraz z pozostałymi warzywami (do czasu, aż sos zgęstnieje). Sypkie przyprawy należy dodać dopiero na koniec.

Ketchup z dyni

Ketchup z dyni

Ketchup z dyni świetnie nadaje się do makaronów, ryżu oraz jako dodatek do mięs pieczonych i grillowanych. Przepis na niego jest bardzo prosty. Do jego przygotowania potrzeba: papryki czerwonej, cebuli, soli, przecieru pomidorowego, octu, cukru, przypraw (np. oregano, bazylii, mielonej papryki) oraz dyni. Warzywa przed gotowaniem należy zasypać solą i odstawić na kilka godzin. Potem wystarczy je zmiksować i zagotować (aż ich konsystencja będzie gęsta). Na koniec ketchup z dyni należy doprawić.

Przecier z papryki

Przecier z papryki

Przecier z papryki stanowi pyszne wykończenie dań głównych oraz dodatek do sałatek warzywnych. Paprykę można łączyć z cukinią albo pomidorami, tworząc złocisty przecier pomidorowo-paprykowy z żółtych owoców lub zrobić klasyczny, czerwony sos. Do przecieru paprykowego warto dodać czosnek oraz bazylię, które pogłębią smak. Zimowe paprykowe przeciery smakują wybornie i dodają charakteru potrawom: pieczonym mięsom, wędlinom, serom i kanapkom.

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy to jeden z najpopularniejszych przecierów. Przygotowuje się go ze słodkich pomidorów, z których można pozbyć się pestek po pierwszym gotowaniu. Przecier warto zrobić z bazylią oraz czosnkiem, które wzbogacą smak sosu. Można go dodać do zupy, warzywnego leczo, gołąbków z mięsem mielonym, mięsnych krokietów bigosu oraz ryby. Sok warzywny z dodatkiem przecieru pomidorowego jest również bardzo zdrowy.

Polecane przepisy do kategorii Domowy ketchup

Znaleźliśmy 74 przepisów w kategorii Domowy ketchup

Ketchup domowy

Ketchup domowy

renatka1 renatka1
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Keczup z cukinią

Keczup z cukinią

peggi peggi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Keczup z cukinii

Keczup z cukinii

msewka msewka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cukinia jak ketchup

Cukinia jak ketchup

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: