kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 573]

Sos koperkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na sos koperkowy na bazie rosołu. Sos podaje do sadzonych jajek i świetnie smakuje też do smażonej rybki. Polecam.

Sos koperkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos koperkowy

 

  • 0, 5 litra domowego rosołu
  • 4 łyżki z dużym czubkiem pokrojonego koperku
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 5 łyżek wody
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • sól - do smaku

Sposób przygotowania:

Sos koperkowy
Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na małym gazie, zagotowujemy. Koperek kroimy na drobno i przekładamy do miseczki, wlewamy wodę i myjemy, odsączamy na sitku. 

Gdy woda się gotuje wkładamy pokrojony koperek i wsypujemy sól, zagotowujemy. 

W międzyczasie mieszamy wodę z mąką i wlewamy do gotującego się sosu i przez chwilę razem gotujemy.

Na samym końcu dolewamy śmietankę. Gotowy sos przelewamy do miseczki.
Sos koperkowy
Koperek kroimy na bardzo drobno i wkładamy do miseczki.
Sos koperkowy
Do miseczki z koperkiem dolewamy wodę i myjemy.
Sos koperkowy
Umyty koperek przekładamy na sitko i odsączamy z wody.