Sposób przygotowania:
Klopsy w sosie koperkowym
Klopsy;
Mięso mielone włożyć do miski.
Do mięsa dodać bułkę tartą, obraną, pokrojoną drobniutko cebulę, obrany przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz przyprawy.
Całość wyrobić na jednolitą masę.
Z masy formować niewielkie klopsiki, obtaczać w mące, a następnie klopsy wrzucać do wcześniej ugotowanego gotującego bulionu.
Gotować do wypłynięcia klopsików, kiedy wypłyną odczekać jeszcze od 3 - 5 minut i wyjąc łyżką cedzakową.
Sos koperkowy;
Z bulionu w którym gotowały sie klopsy odlać 1/2 szkl. wymieszać ze śmietaną , dodać opłukany poszatkowany koperek ponownie wymieszać.
Rozmieszaną śmietanę z koperkiem wlać do pozostałego bulionu i zagotować.
Sos zagęścić mąką wymieszaną z wodą.
W razie potrzeby doprawić do smaku.
Do sosu dodajemy ugotowane wcześniej klopsy i pogotować jeszcze około 10 minut.
Smacznego.
Mięso mielone włożyć do miski.
Do mięsa dodać bułkę tartą, obraną, pokrojoną drobniutko cebulę, obrany przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz przyprawy.
Całość wyrobić na jednolitą masę.
Z masy formować niewielkie klopsiki, obtaczać w mące, a następnie klopsy wrzucać do wcześniej ugotowanego gotującego bulionu.
Gotować do wypłynięcia klopsików, kiedy wypłyną odczekać jeszcze od 3 - 5 minut i wyjąc łyżką cedzakową.
Sos koperkowy;
Z bulionu w którym gotowały sie klopsy odlać 1/2 szkl. wymieszać ze śmietaną , dodać opłukany poszatkowany koperek ponownie wymieszać.
Rozmieszaną śmietanę z koperkiem wlać do pozostałego bulionu i zagotować.
Sos zagęścić mąką wymieszaną z wodą.
W razie potrzeby doprawić do smaku.
Do sosu dodajemy ugotowane wcześniej klopsy i pogotować jeszcze około 10 minut.
Smacznego.
gusia1000