Sposób przygotowania:
Sos koperkowy najprostszy wg Buni
Rozgrzać olej i masło ( nie rumieniąc ) w garnuszku o grubym dnie. Usiekać umyty i osuszony koperek ( poobrywany z grubych gałązek). Wsypać połowę koperku na rozgrzany tłuszcz i chwilę smażyć mieszając. Posypać mąką - wymieszać by mąka połączyła się z tłuszczem. Zmieszać wywar z gotowania i śmietankę i letnim rozprowadzić koperkową zasmażkę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Wsypać pozostały koperek - zamieszać. * Jeśli chodzi o wywar na jakim robimy sos koperkowy to zależy to oczywiście od tego do czego go robimy .Wykorzystujemy w tym celu - rosół lub bulion w którym gotowaliśmy kurczaka -wywar mięsno- warzywny ( czysty) na zupę gdy podajemy w tym sosie np. mięso z zupy - wywary z gotowania pulpetów ( drobiowych , z mielonego mieszanego, rybnych) -gotowania warzyw ( np. kalafiora) - lub ostatecznie kostki bulionowej jeśli nie mamy żadnego gotowego wywaru w zapasie a chcemy mieć sos np. do jajek na twardo w sosie koperkowym Dziś np. podałam z sosem koperkowym ( a w zasadzie w sosie koperkowym ) jajka na twardo , do tego ziemniaczki z wody i marchewkę tartą z jabłkiem.