olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Sos korniszonowy wg olmanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

sos jest idealny do większości dań, lekko ostry i dietetyczny

Sos korniszonowy wg olmanki

Składniki:

Sos korniszonowy wg olmanki

 

  • 4-5 korniszonów
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu z kostki rosolowej

Sposób przygotowania:

Sos korniszonowy wg olmanki
Korniszony drobno pokroić. Natkę pietruszki umyć, posiekać. Do rondla z roztopionym masłem dodać korniszony, czosnek i pietruchę, podlać odrobiną wody i dusić pod przykcyiem przez 10 minut. Przyrządzic białą zasmążkę z tłuszczu i mąki (rozgrzac tłuszcz, dodacm ąkę, chwilę gotować, nie rumieniąc), rozprowadzić przestudzonym bulionem, dodać korniszony, musztardę, przyprawy. Zagotować, ciągle mieszając.