zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Sos mięsno marchewkowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Taki sos świetnie nadaje się do makaronów

Sos mięsno marchewkowy

Składniki:

Sos mięsno marchewkowy

 

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 4 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 szk wody
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka ziół włoskich
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • opcjonalnie 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Sos mięsno marchewkowy
Mięso umyć i pokroić na kawałki. Marchew i cebulę oraz czosnek obrać i umyć. Cebulę pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso zmielić razem z marchewką w maszynce do mięsa na grubym sitku. Zmielone składniki wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć od czasu do czasu mieszając. Z mięsa wytopi się trochę tłuszczu, więc nie ma potrzeby dawania innego do smażenia. Gdy składniki się podsmażą dodać pokrojoną cebulę i czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Podlać wodą, dodać przyprawy i gotować wszystko 5-7 minut. Po tym czasie dodać koncentrat, wymieszać i zagotować. Gdyby okazało się, że sos jest zbyt wodnisty zagęścić go odrobiną mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody i ponownie zagotować. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Podawać np. z makaronem.