Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Sos musztardowy 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos nadaje się do mięsa i ryb.

Sos musztardowy 5

Składniki:

Sos musztardowy 5

 

  • 5 dag smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml bulionu
  • 10 dag musztardy
  • 100 ml śmietany
  • 1 żółtko
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Sos musztardowy 5
Ze smalcu i mąki robimy zasmażkę, którą dokładnie rozprowadzamy bulionem, dodajemy sól do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około10 minut po tym czasie dodajemy musztardę, mielony pieprz czarny i jeszcze chwilkę gotujemy. Gorący sos wlewamy do śmietany wymieszanej z surowym żółtkiem.