Sposób przygotowania:
Filet wieprzowy w sosie śmietanowo - musztardowym
► Polędwicę wieprzową oczyścić i usunąć ścięgna, srebrne i tłuszczowe skórki, w miarę możliwości bez uszkadzania mięsa.
► Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Polędwicę wyjąć posolić, popieprzyć, przykryć i odłożone na bok. Następnie nieco zmniejszyć temperaturę, dodać kolejne 2 łyżki masła i zeszklić cebulę. Domieszać czosnek, musztardę, krótko smażyć i zalać bulionem, wlać śmietanę i doprowadzić do wrzenia.
► Dodać polędwice i tymianek do sosu i dusić na wolnym ogniu przez około 20 minuty. Filety wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Sos doprowadzić do wrzenia i energicznie przez 5 minut gotować. Zdjąć z pieca, wmieszać kwaśną śmietanę (nie gotować ponownie). Filety pokroić, włożyć do sosu i natychmiast podać.
► Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Polędwicę wyjąć posolić, popieprzyć, przykryć i odłożone na bok. Następnie nieco zmniejszyć temperaturę, dodać kolejne 2 łyżki masła i zeszklić cebulę. Domieszać czosnek, musztardę, krótko smażyć i zalać bulionem, wlać śmietanę i doprowadzić do wrzenia.
► Dodać polędwice i tymianek do sosu i dusić na wolnym ogniu przez około 20 minuty. Filety wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Sos doprowadzić do wrzenia i energicznie przez 5 minut gotować. Zdjąć z pieca, wmieszać kwaśną śmietanę (nie gotować ponownie). Filety pokroić, włożyć do sosu i natychmiast podać.