Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Filet wieprzowy w sosie śmietanowo - musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wczoraj po raz pierwszy od dłuższego czasu miałem znowu polędwiczki wieprzowe - powszechnie uważa się, że jest to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego, o uniwersalnym zastosowaniu.

Filet wieprzowy w sosie śmietanowo - musztardowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet wieprzowy w sosie śmietanowo - musztardowym

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe (każda / około / 500 g.)
  • tłuszcz do smażenia (4 łyżki / masło klarowane)
  • 2 średnie cebule (pokroić w kostkę)
  • 3 ząbki czosnku (posiekać)
  • 4 łyżki musztardy (pikantna)
  • 400 ml bulionu (cielęcy)
  • kubek słodkiej śmietany (18% tłuszczu / 200 ml)
  • kubek kwaśnej gęstąej śmietany (200 g.)
  • 3 gałązki tymianku (świeży / lub 1 łyżka suszony)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Filet wieprzowy w sosie śmietanowo - musztardowym
► Polędwicę wieprzową oczyścić i usunąć ścięgna, srebrne i tłuszczowe skórki, w miarę możliwości bez uszkadzania mięsa.

► Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Polędwicę wyjąć posolić, popieprzyć, przykryć i odłożone na bok. Następnie nieco zmniejszyć temperaturę, dodać kolejne 2 łyżki masła i zeszklić cebulę. Domieszać czosnek, musztardę, krótko smażyć i zalać bulionem, wlać śmietanę i doprowadzić do wrzenia.

► Dodać polędwice i tymianek do sosu i dusić na wolnym ogniu przez około 20 minuty. Filety wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Sos doprowadzić do wrzenia i energicznie przez 5 minut gotować. Zdjąć z pieca, wmieszać kwaśną śmietanę (nie gotować ponownie). Filety pokroić, włożyć do sosu i natychmiast podać.
Filet wieprzowy w sosie śmietanowo - musztardowym
Wtenczas dodać czosnek, musztardę, zalać bulionem, wlać śmietanę i dusić na wolnym ogniu przez około 20 minuty.
Filet wieprzowy w sosie śmietanowo - musztardowym
Następnie polędwiczki obsmażyć ze wszystkich stron – aż będzie rumiane i sprężyste.
Filet wieprzowy w sosie śmietanowo - musztardowym
W dużej patelni na rozgrzanym maśle klarowanym ułożyć polędwiczki wieprzowe.
Filet wieprzowy w sosie śmietanowo - musztardowym
Polędwicę wieprzową oczyścić i usunąć ścięgna i srebrną skórką.