Sos musztardowy na białym winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sos musztardowy na ciepło przygotowany na bazie sosu beszamelowego z dodatkiem białego wytrawnego wina to doskonały dodatek do rożnego rodzaju mięs. U nas w domu jest najchętniej jadany z ozorkami lub domową białą kiełbasą.

Sos musztardowy na białym winie

Składniki:

Sos musztardowy na białym winie

Na sos

 

Sposób przygotowania:

Sos musztardowy na białym winie
W garnuszku rozpuszczamy masło, gdy będzie płynne dodajemy do niego mąkę i chwilę podgrzewamy na średnim ogniu, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dolewamy wino i mieszamy rózgą, a po chwili dolewamy mleko. Wszystko szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się nam grudki. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Gdyby sos był za gęsty dolewamy do niego odrobinę mleka. Do sosu dodajemy musztardę i przyprawy. Mieszamy i podajemy na ciepło.