Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Sos orientalny (wersja by Noruas)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodko-ostry sos do dań orientalny w moim wydaniu

Sos orientalny (wersja by Noruas) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sos orientalny (wersja by Noruas)

 

  • 2 łyżki sezamu
  • 200 ml bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego (ciemnego)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sambal oelek
  • 100 ml wody
  • 100 gram mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Sos orientalny (wersja by Noruas)
Na patelni podrumieniamy sezam. Podgrzewamy bulion. Dodajemy sos sojowym, cukier, sambal oelek, olej. Mieszamy całość W kubku rozrabiamy mąkę z wodą i zagęszczamy sos. Gotujemy aż będzie miał odpowiednią gęstość (karzy lubi inaczej ;), dodajemy następnie ziarenka sezamu i mieszamy. Przygotowuję go głównie do dań orientalnych takich jak makarony chińskie. Świetnie pasuje też do mięsa.
Sos orientalny (wersja by Noruas)
Gotując sos co jakiś czas mieszamy tak by miał jednolitą konsystencję

Tagi:

sosy