Magda_Daria

Magda_Daria

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Sos pomidorowo - paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dodaj oliwę i bazylię a otrzymasz idealny sos do domowej pizzy oraz tart na słono, pieczarki - a powstanie sos do spaghetti, nie dodawaj niczego i masz przepyszny sos do gołąbków. Smaki lata zamknięte w słoikach bądź jednorazowo do obiadu.

Sos pomidorowo - paprykowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pomidorowo - paprykowy

 

  • 2,5 kg czerwonej papryki ( 11 średnich sztuk).
  • pomidorów (ja użyłam kilka rodzajów - malinówki, paprykowe,cherry, pomidory żółte i czerwone, także obojętnie jakich
  • 5 dużych cebuli
  • 300g koncentratu pomidorowego
  • saszetki (10g) oregano, płaska łyżeczka pieprzu i czosnku oraz 5 łyżeczek cukru (nie dodawać soli!)

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowo - paprykowy
Z powyższych składników wychodzą 3 litry sosu, jeżeli jednak nie chcesz przygotowywać zapasów na zimę a jedynie zrobić dobry sos do obiadu to zmniejsz proporcje do jednej piątej 9 0,5 kg papryki i pomidorów, 1 cebula itd.) a otrzymasz pół litra sosu. Przygotowanie : Skrój paprykę, pomidory i cebulę. Wpierw podsmaż cebulę (krótko, tylko tyle, żeby się zeszkliła) a następnie dodaj paprykę. Podsmażaj na dużym ogniu, często mieszając przez ok. 40minut. Po tym czasie dodaj pokrojone pomidory i gotuj do czasu, aż się rozpadną. Zostaw do ostygnięcia a następnie wylej/ odlej połowę powstałej z pomidorów wody (chyba, że nie chcesz gęstego a lejący się sos) i zblenduj. Z powrotem zagotuj, dodaj przyprawy, kilka minut pogotuj i gorące przekładaj do słoików. Zakręć a następnie pasteryzuj przez ok.10min. ( wyłóż dno garnka ścierką, poustawiaj słoiki, zalej wodą do 3/4 ich wysokości, przykryj garnek i od zagotowania się wody odlicz 10min.). Następnie pozostaw je postawione do góry dnem w zacienionym miejscu do całkowitego wystygnięcia.
Sos pomidorowo - paprykowy
Pokrój wszystkie warzywa a następnie zeszklij cebulę
Sos pomidorowo - paprykowy
Następnie dodaj paprykę a na samym końcu pomidory
Sos pomidorowo - paprykowy
Po wystygnięciu zblenduj podduszone warzywa
Sos pomidorowo - paprykowy
Dodaj przyprawy oraz koncentrat i gotowe.