Sposób przygotowania:
Sos pomidorowo - paprykowy
Z powyższych składników wychodzą 3 litry sosu, jeżeli jednak nie chcesz przygotowywać zapasów na zimę a jedynie zrobić dobry sos do obiadu to zmniejsz proporcje do jednej piątej 9 0,5 kg papryki i pomidorów, 1 cebula itd.) a otrzymasz pół litra sosu. Przygotowanie : Skrój paprykę, pomidory i cebulę. Wpierw podsmaż cebulę (krótko, tylko tyle, żeby się zeszkliła) a następnie dodaj paprykę. Podsmażaj na dużym ogniu, często mieszając przez ok. 40minut. Po tym czasie dodaj pokrojone pomidory i gotuj do czasu, aż się rozpadną. Zostaw do ostygnięcia a następnie wylej/ odlej połowę powstałej z pomidorów wody (chyba, że nie chcesz gęstego a lejący się sos) i zblenduj. Z powrotem zagotuj, dodaj przyprawy, kilka minut pogotuj i gorące przekładaj do słoików. Zakręć a następnie pasteryzuj przez ok.10min. ( wyłóż dno garnka ścierką, poustawiaj słoiki, zalej wodą do 3/4 ich wysokości, przykryj garnek i od zagotowania się wody odlicz 10min.). Następnie pozostaw je postawione do góry dnem w zacienionym miejscu do całkowitego wystygnięcia.