jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Dżem marchwiowo-cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Dżem marchwiowy już dawno chodził mi po głowie- zawsze byłam ciekawa jego smaku. W końcu doczekał się realizacji:)

Dżem marchwiowo-cytrynowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem marchwiowo-cytrynowy

SKŁADNIKI:

Sposób przygotowania:

Dżem marchwiowo-cytrynowy

ETAP 1

Dżem marchwiowo-cytrynowy
Zaczynamy od obrania marchwi

Marchew obieramy ze skórki.

ETAP 2

Dżem marchwiowo-cytrynowy
pokrojoną marchew gotujemy do miękkości

Obraną kroimy w grube plastry lub kostkę. pokrojoną zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

ETAP 3

Dżem marchwiowo-cytrynowy
Po odcedzeniu marchew miksujemy

Ugotowaną odcedzamy, a następnie miksujemy na gładką masę.

ETAP 4

Dżem marchwiowo-cytrynowy
marchew z cukrem smażymy razem

Przygotowany mus marchwiowy ponownie stawiamy na ogniu i dodajemy cukier.

ETAP 5

Dżem marchwiowo-cytrynowy
Doprawiamy dżem cytryną

Z cytryn wyciskamy sok i wraz z sokiem jabłkowym dodajemy do marchwi. Z dwóch cytryn dodatkowo ścieramy skórkę i także dodajemy do dżemu. Całość smażymy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( u mnie 1,5 godziny). Pod koniec smażenia dodajemy cynamon. Gotową konfiturę przekładamy do przygotowanych słoików i szczelnie zakręcamy.


Tagi:

marchewka