Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Ostry mus paprykowy do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przetwory nie muszą być tylko na słodko. Papryka w formie musu idealnie sprawdza się jako sos lub dodatek do zupy.

Ostry mus paprykowy do słoików Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ostry mus paprykowy do słoików

 

  • 1,5 kg papryki
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • garść bazylii świeżej
  • 1 papryczki chilii
  • łyżka octu
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Ostry mus paprykowy do słoików
Paprykę i cebulę myjemy, kroimy w kostkę, nakładamy na patelnie i dusimy aż będzie miękka (ok. 40 minut). Wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy. Blenderujemy za pomocą blendera na gładką (względnie) masę. Dodajemy poszatkowane zioła, pokrojoną papryczkę chili, czosnek, sól, cukier i ocet. Trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut. Przekładamy do słoika i wekujemy.
Ostry mus paprykowy do słoików
Etap 1 - paprykę nakładamy na patelnię
Ostry mus paprykowy do słoików
Etap 2 - dodajemy do papryki cebulę pokrojoną w kostkę
Ostry mus paprykowy do słoików
Etap 3 po podduszeniu dodajemy koncentrat
Ostry mus paprykowy do słoików
Etap 4 blenderujemy i dodajemy przyprawy

Tagi:

papryka