Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Sos paprykowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

sos do każdego dania......

Sos paprykowy

Składniki:

Sos paprykowy

 

  • 4 kg czerwone papryki
  • 2 papryczki chili
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 szklanki cukru
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 5-6 łyżek oleju
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 20 dag przecieru pomidorowego
  • 4 listki laurowe

Sposób przygotowania:

Sos paprykowy
Paprykę i papryczki chili oczyścić z gniazd nasiennych. Zmielić razem z ząbkami czosnku. Dodać do masy cukier i sól, dusić na oleju 20 minut, często mieszając. Dodać ocet, przecier pomidorowy i listki laurowe, gotować, często mieszając, aż sos zgęstnieje około 20 minut. Przełożyć do słoików i pasteryzować 10 - 15 minut.

Tagi:

papryka