bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Sos paprykowy pikantny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny sos do słoików, który można używać i na kanapki i do pierogów i do placków ziemniaczanych.

Sos paprykowy pikantny

Składniki:

Sos paprykowy pikantny

 

  • 2 kg papryki czerwonej
  • 20 dag papryczki chili
  • 3 łyżki soli
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 2 główki czosnku
  • 6 listków laurowych
  • 1 szklanka octu

Sposób przygotowania:

Sos paprykowy pikantny
Paprykę czerwoną i papryczkę chili umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i zmielić przez maszynkę, dodać sól, olej, cukier, liście laurowe i zagotować na małym ogniu 15 minut.

Następnie dodać przecier pomidorowy, czosnek wyciśnięty przez praskę, ocet i gotować jeszcze wszystko razem około 20 minut.

Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.