KotkaMisia

KotkaMisia

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Sos pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sos pieczarkowy z cebulką i koperkiem. Szybki i łatwy do przygotowania. Idealny jako dodatek do makaronów, kasz. Również smaczny razem z gotowanymi ziemniakami, czy kopytkami.

Sos pieczarkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pieczarkowy

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę lub talarki. Kroimy w kostkę cebulkę. Rozpuszczamy w rondelku margarynę i wrzucamy pieczarki. Smażymy je aż odparuje z nich woda. Dodajemy posiekaną cebulkę i razem chwilę dusimy. Wlewamy 2 szklanki wody, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy. W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąkę i 0,5 szklanki zimnej wody. Uważamy, by nie porobiły się grudki. Gdy pieczarki będą już miękkie zagęszczamy je. Wszystko doprawiamy koperkiem, pieprzem i ewentualnie solą. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Gotowe :)
Sos pieczarkowy
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę lub talarki.
Sos pieczarkowy
Rozpuszczamy w rondelku margarynę i wrzucamy pieczarki. Smażymy je aż odparuje z nich woda. Dodajemy posiekaną cebulkę i razem chwilę dusimy.
Sos pieczarkowy
W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąkę i 0,5 szklanki zimnej wody. Uważamy, by nie porobiły się grudki.
Sos pieczarkowy
Gdy pieczarki będą już miękkie zagęszczamy je. Wszystko doprawiamy koperkiem, pieprzem i ewentualnie solą. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy.