joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Sos pieczarkowy z kotletami mielonymi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciekawy pomysł na sos pieczarkowy : )

Sos pieczarkowy z kotletami mielonymi

Składniki:

Sos pieczarkowy z kotletami mielonymi

 

  • Sos;
  • 1,5 kg pieczarek
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 3 łyżki zupy pieczarkowej w proszku
  • masło roślinne do smażenia
  • dodatkowo; 5-6 kotletów mielonych

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy z kotletami mielonymi
Pieczarko starannie oczyszczamy, siekamy w dość dużą kostkę po czym podsmażamy na maśle roślinnym. Gdy pieczarki będą miękkie przyprawiamy je solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy jeszcze przez ok 3 minuty po czym przekładamy do garnka. Pieczarki zalewamy ciepłą wodą (około 1,5 szklanki). Całość mieszamy. Zupę pieczarkową rozpuszczamy w odrobinie wody i zagęszczamy nią sos pieczarkowy. Gotujemy przez kilka minut i zabielamy śmietaną. Mieszamy po czym dodajemy kotlety mielone. Wszystko dusimy przez około 5 minut. Smacznego :))

Tagi:

zupa sosy