Sposób przygotowania:
Sos pieczarkowy z kotletami mielonymi
Pieczarko starannie oczyszczamy, siekamy w dość dużą kostkę po czym podsmażamy na maśle roślinnym. Gdy pieczarki będą miękkie przyprawiamy je solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy jeszcze przez ok 3 minuty po czym przekładamy do garnka. Pieczarki zalewamy ciepłą wodą (około 1,5 szklanki). Całość mieszamy. Zupę pieczarkową rozpuszczamy w odrobinie wody i zagęszczamy nią sos pieczarkowy. Gotujemy przez kilka minut i zabielamy śmietaną. Mieszamy po czym dodajemy kotlety mielone. Wszystko dusimy przez około 5 minut. Smacznego :))
zewa
joaska500
2 łyżki to ilość orientacyjna, zawsze dodaję na oko. A o dodaniu zupki w proszku mówiła mi babcia, sos ma wtedy inny, może ciekawszy smak. Zawsze można zupę zastąpić mąką... jak kto woli;)
zewa
:)