kupiska

kupiska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Sos piwny.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sos piwny pasuje do dań mięsnych.

Sos piwny.

Składniki:

Sos piwny.

 

  • ćwierć szklanki oleju roślinnego
  • ćwierć szklanki sosu sojowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki piwa
  • ćwierć szklanki brązowego cukru
  • łyżka musztardy
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Sos piwny.
Do garnka wlewamy ćwierć szklanki oleju roślinnego,dodajemy ćwierć szklanki sosu sojowego.Cebulkę potrzeć na tarce o drobnych oczkach tak samo zrobić z czosnkiem. Potarty czosnek i cebulę dodajemy do garnka. Dolewamy 3/4 szklanki piwa,dosypujemy ćwierć szklanki brązowego cukru,1 łyżeczkę musztardy i sok wyciśnięty z jednej cytryny.Wszystkie składniki wymieszać.Gotujemy na małym ogniu przez parę minut od czasu do czasu mieszając.Żeby zagęścić sos w szklance przygotowujemy mieszankę z 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej 1 stołowej łyżki gotującego się sosu i łyżki wody.Dokładnie wymieszać i wlać do garnka z sosem,. Składniki ponownie wymieszać.

Tagi:

piwo sosy