ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Paprykowo - pomidorowy sos do słoika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten sos stanowi ulubiony dodatek do moich dań zimą. Jest pyszny i co najważniejsze - zdrowy, bo zrobiony własnoręcznie, bez dodatku chemii.

Paprykowo - pomidorowy sos do słoika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprykowo - pomidorowy sos do słoika

 

Sposób przygotowania:

Paprykowo - pomidorowy sos do słoika
Pomidory wrzucamy do miski, lub zlewu, myjemy, a następnie zalewamy wrzącą wodą. Obieramy je ze skórki a następnie kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do garnka. Papryki myjemy, kroimy w paseczki wrzucamy do pomidorów. Dodajemy wszystkie przyprawy, oraz sól i pieprz, i wszystko dusimy na bardzo małym ogniu, bardzo często mieszając. Osobiście lubię gdy sos dusi się najmniej 3 godziny. Ale myślę że można krócej. Gotowy sos przekładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy ok 30 minut.
Paprykowo - pomidorowy sos do słoika
Papryki nie obieram ze skórki zmięknie ona wystarczająco w procesie duszenia.
Paprykowo - pomidorowy sos do słoika
Do tego sosu można użyć najbrzydszych i również niedojrzałych pomidorów z domowego ogródka.
Paprykowo - pomidorowy sos do słoika
Paprykę kroimy w paski i dodajemy do pomidorów.
Paprykowo - pomidorowy sos do słoika
Gotowy sos stanowi doskonały dodatek do spaghetti ale nie tylko.

Tagi:

papryka