Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sos pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Taki sos podajemy do mięs na gorąco. Polecam go w szczególności do pulpetów

Sos pomidorowy

Składniki:

Sos pomidorowy

 

  • 4 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 4 łyżki oliwa,
  • 2 szt cebula,
  • 300 ml rosół,
  • do smaku Sól,
  • do smaku cukier,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy
Obraną cebulę pokroić, zalać rosołem i ugotować do miękkości. Czosnek przegnieść przez praskę, wymieszać z oliwą, dodać koncentrat pomidorowy i podsmażyć. Cebulę przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki razem połączyć i zagotować. Przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.