Makłowicz

Makłowicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Sos pomidorowy ostry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Obrane cebule i seler pokrajać na kawałki, zalać wrzącą wodą, osolić i ugotować...

Sos pomidorowy ostry

Składniki:

Sos pomidorowy ostry

 

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 duże cebule
  • 1/2 selera
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • czerwona ostra sproszkowana papryka
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy ostry
Obrane cebule i seler pokrajać na kawałki, zalać wrzącą wodą, osolić i ugotować do miękkości. Prze­studzić i zmiksować lub przetrzeć przez gęste sito.

Dodać koncentrat pomidorowy, olej i zmiażdżony czosnek. Przyprawić sos do smaku solą, cukrem, pieprzem i papryką. Podawać jako dodatek do potraw mącznych, rybnych lub z jaj.

Przyrządzony w ten sposób sos pomidorowy podaje się na gorąco lub na zimno.