Sposób przygotowania:
Sos pomidorowy z cukinią ala leczo
Tak jak przy przecierze pomidorowym , sparzamy wrzątkiem pomidory i obieramy je ze skórki ,w robocie kuchennym siekamy na drobno , przelewam sok do garnka i na małym ogniu gotujemy aż większość wody odparuje , a przecier zgęstnieje. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę na rondlu z dodatkiem oleju wrzucamy pokrojoną cukinię.Podsmażamy i dusimy do momentu aż skórka stanie się miękka więc najlepiej użyć młodej cukini lub ewentualnie obrać skórkę . Gdy przecier jest już wystarczająco gęsty , a cukinia miękka mieszamy je ze sobą i doprawiamy ulubionymi przyprawami .Ja zazwyczaj dodaję tylko soli i pieprzu ewentualnie trochę bazyli. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć.Napełnić słoiki tak przygotowanym sosem ,mocno zakręcić i pasteryzować około 15 minut we wrzątku.