mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Sos pomidorowy z cukinią ala leczo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sos świetnie się nadaje do makaronów ryżu , dodaje go czasami również do gulaszu

Sos pomidorowy z cukinią ala leczo Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos pomidorowy z cukinią ala leczo

 

  • 5 kg pomidorów
  • 5 kg cukini
  • przyprawy
  • olej 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy z cukinią ala leczo
Tak jak przy przecierze pomidorowym , sparzamy wrzątkiem pomidory i obieramy je ze skórki ,w robocie kuchennym siekamy na drobno , przelewam sok do garnka i na małym ogniu gotujemy aż większość wody odparuje , a przecier zgęstnieje. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę na rondlu z dodatkiem oleju wrzucamy pokrojoną cukinię.Podsmażamy i dusimy do momentu aż skórka stanie się miękka więc najlepiej użyć młodej cukini lub ewentualnie obrać skórkę . Gdy przecier jest już wystarczająco gęsty , a cukinia miękka mieszamy je ze sobą i doprawiamy ulubionymi przyprawami .Ja zazwyczaj dodaję tylko soli i pieprzu ewentualnie trochę bazyli. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć.Napełnić słoiki tak przygotowanym sosem ,mocno zakręcić i pasteryzować około 15 minut we wrzątku.
Sos pomidorowy z cukinią ala leczo
cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę
Sos pomidorowy z cukinią ala leczo
Etap 2
Sos pomidorowy z cukinią ala leczo
cukinię dusimy do momentu aż skórka zrobi się miękka