Mistrz Jan

Mistrz Jan

Kucharz
[Przepisów: 27]

Sos remoulade

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Klasyczny sos do fondue,jajek,ziemniaków w mundurkach oraz potraw z grilla i zimnych mięs.

Sos remoulade

Składniki:

Sos remoulade

 

  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1/8 l oleju
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 mała cebula
  • 2 gałązki świeżej trybuli,estragonu ewentualnie
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sos remoulade
Ze sparzonych jajek oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z sokiem z cytryny i musztardą, przyprawiamy solą i pieprzem. Ucierając sos powolutku cienką strużką dolewamy olej aż powstanie majonez. Kapary i ogórek konserwowy odsączamy, wraz z cebulą i ziołami bardzo drobno siekamy i mieszamy z majonezem.