tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Sos rumiany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sos rumiany jest bazą do sporządzania innych sosów

Sos rumiany

Składniki:

Sos rumiany

 

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki startej cebuli
  • 2 szklanki wywaru mięsnego, może byc bulion
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sos rumiany
Stopić masło w rondlu, dodać cebulę i zarumienić na małym ogniu, dodać mieszając mąkę i podgrzewać ciągle mieszając, aż mąka się zarumieni. Odstawić od ognia i stopniowo dodać wywar, przyprawić solą i pieprzem, postawić na ogniu i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje.