Mufinka1

Mufinka1

Kucharz
[Przepisów: 8]

Sos sardelowo-kaparowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszny włoski sos do mięsa i warzyw gotowanych na parze

Sos sardelowo-kaparowy

Składniki:

Sos sardelowo-kaparowy

 

  • 4-6 filecików anchois
  • 2 łyżki solonych kaparów
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 garście świeżych liści mięty
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarkę
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/4-1/2 szklanki oliwy
  • 4 łyżki świeżo startej suchej bułki
  • do smaku: sól, pieprz, chili

Sposób przygotowania:

Sos sardelowo-kaparowy
Na suchej patelni uprażyć bułkę tartą, wystudzić. Zmielić blenderem liście mięty, natkę, czosnek, pokrojone anchois, kapary, oliwę, przyprawy. Po otrzymaniu sosu dosypać i wymieszać ręcznie bułkę tartą aby sos był gęściejszy. Sos przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.

Tagi:

kapary