Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos serowo-cytrynowy :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatny , szybki sos do warzyw, jajek, ryb , lub gotowanego kurczaka.

Sos serowo-cytrynowy :

Składniki:

Sos serowo-cytrynowy :

 

  • 1 łyżka masła
  • 3 płaskie łyżeczki mąki
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
  • 1 serek topiony kremowy Ementaler ( kostka ok. 8 dag )
  • sok z cytryny
  • szczypta soli
  • otarta skórka z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Sos serowo-cytrynowy :
W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę , wymieszać. Wlać śmietankę i mieszając doprowadzić do lekkiego zgęstnienia sosu. Włożyć pokrojony na kilka kawałków serek .Mieszać trzymając na małym gazie tak długo aż serek się rozpuści , a sos zrobi kremowy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny ( ok. 1-2 łyżki ) i szczyptą soli . Podawać posypany skórką cytrynową otartą specjalną drapaczka do skórki lub na tarce jarzynowej ( drobne oczka ).