Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sos serowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać gorące mleko stale mieszając czekać aż sos

Sos serowy

Składniki:

Sos serowy

 

  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 250 g gorącego mleka
  • 4 łyżki śmietanki
  • 4 łyżki tartego ementalera
  • 4 łyzki tartego gruyera
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sos serowy
Zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać gorące mleko stale mieszając czekać aż sos zgęstnieje. Pogotować ok 3 minuty. Dodać sól i pieprz a następnie utarte sery, wymieszać. Jeżeli przygotowanego sosu nie zużyjemy od razu należy na wierzch nalać roztopionego masła aby się utworzył twardy kożuch.

Tagi:

tarta