Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sos śliwkowy z powideł

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sos śliwkowy ma bardzo wyszukany smak

Sos śliwkowy z powideł

Składniki:

Sos śliwkowy z powideł

 

  • 3/4 szklanki powideł śliwkowych,
  • 1/4 szklanki tartego chrzanu,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 2 łyżki olej sojowy,
  • sok z cytryny,
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Sos śliwkowy z powideł
Powidła śliwkowe włożyć do miseczki, dodać utarty chrzan i dokładnie rozetrzeć. Następnie ciągle mieszając dodawać stopniowo olej sojowy i gęstą śmietanę. Przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, wymieszać. Sos śliwkowy z powideł podawać jako dodatek do wędliny lub pieczonych mięs na zimno.

Tagi:

tarta