eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Sos śliwkowy Eli do mięs

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam sos ze śliwek węgierek i karmelizowanej cebuli. Sos jest pyszny. Najlepiej smakuje podany z mięsem.

Sos śliwkowy Eli do mięs

Składniki:

Sos śliwkowy Eli do mięs

składniki sosu

dodatki

Sposób przygotowania:

Sos śliwkowy Eli do mięs

przygotowanie sosu

Sos śliwkowy Eli do mięs
Umyte śliwki pokroić na mniejsze kawałki.

Śliwki umyć i usunąć ogonki. Rozciąć śliwki na połówki i wyjąć pestki. Każdą połówkę przekroić na cztery części.

przygotowanie sosu cd

Sos śliwkowy Eli do mięs
Obrane z łupinek cebule drobno pokroić...

Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.

przygotowanie sosu cd

Sos śliwkowy Eli do mięs
Pokrojoną cebulę z cukrem lekko zkarmelizować.

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, cukier i szczyptę soli. Cebulę lekko karmelizować.

przygotowanie sosu cd

Sos śliwkowy Eli do mięs
Do cebuli dodać śliwki, przyprawy i chwilę dusić.

Do zkarmelizowanej cebuli dodać śliwki i miód.

Śliwki doprawić do smaku imbirem, cynamonem i sokiem z cytryny.

Całość podlać odrobiną wody i chwilę dusić.

Sos podawać do pieczonych mięs. Smacznego!


Tagi:

sos