Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Filet z kurczaka w sosie śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Filet kurczaka z kaszą kuskus, w takiej odsłonie, będzie Hitem na Twoim stole. Często robię dania z drobiem w roli głównej, na okrągło wymyślam nowe modyfikacje i odsłony. Dziś polecam fileta w sosie śliwkowym.

Filet z kurczaka w sosie śliwkowym

Składniki:

Filet z kurczaka w sosie śliwkowym

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w sosie śliwkowym

I

1. Kaszę kuskus zalewam 300 g gorącą wodą.

2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę w garnuszku na rozgrzanej oliwie.

3. Następnie wlewam 600 g wody, dodaję kostkę rosołową, suszone śliwki, wsypuję cukier, curry, kurkumę, sól i gotuję około 20 minut. Przekładam do blendera i blenduję dwie minuty.

4. Przelewam sos ponownie do garnuszka, dodaję fileta z kurczaka pokrojonego w paski i gotuję 20 minut co jakiś czas mieszając.

5. Kaszę przekładam do naczynia w środku układam mięso z sosem i posypuję uprażonymi migdałami.

6. Gotowe.

7. Smacznego