Sposób przygotowania:
Udka gęsie w sosie śliwkowymETAP 1:
Udka opłukujemy i osuszamy. Mięso posypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką mieloną, rozmarynem i polewamy olejem. Udka odstawiamy do lodówki na całą noc.
ETAP 2:
Przygotowujemy sos. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy pestek. Owoce wkładamy do garnka, wlewamy wino i bulion, dodajemy miód, sos sojowy, cynamon.
ETAP 3:
Gotujemy, aż śliwki będą miękkie. Blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i chili.
ETAP 4:
Udka układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy sosem śliwkowym (ja wykorzystałam do tego połowę sosu - pozostały sos podgrzałam przed podaniem dania i postawiłam na stole do smarowania udek). Pieczemy pod przykryciem przez 3 godziny w 150 st. C, aż mięso będzie mięciutkie.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.