Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Udka gęsie w sosie śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W okolicach 11 listopada chętnie sięgamy po gęsinę. Świetnie komponuje się ona z owocami - ja postawiłam na sos śliwkowy. Udka gęsie podałam z kaszą owsianą i buraczkami.

Udka gęsie w sosie śliwkowym

Składniki:

Udka gęsie w sosie śliwkowym

 

Sposób przygotowania:

Udka gęsie w sosie śliwkowym

ETAP 1:

Udka gęsie w sosie śliwkowym
Udka przyprawiamy i odstawiamy na noc do lodówki

Udka opłukujemy i osuszamy. Mięso posypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką mieloną, rozmarynem i polewamy olejem. Udka odstawiamy do lodówki na całą noc.

ETAP 2:

Udka gęsie w sosie śliwkowym
Przygotowujemy sos śliwkowy z różowym winem

Przygotowujemy sos. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy pestek. Owoce wkładamy do garnka, wlewamy wino i bulion, dodajemy miód, sos sojowy, cynamon.

ETAP 3:

Udka gęsie w sosie śliwkowym
Sos blendujemy i doprawiamy do smaku - powinien być nieco ostry

Gotujemy, aż śliwki będą miękkie. Blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i chili.

ETAP 4:

Udka gęsie w sosie śliwkowym
Udka nacieramy sosem i wstawiamy do piekarnika

Udka układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy sosem śliwkowym (ja wykorzystałam do tego połowę sosu - pozostały sos podgrzałam przed podaniem dania i postawiłam na stole do smarowania udek). Pieczemy pod przykryciem przez 3 godziny w 150 st. C, aż mięso będzie mięciutkie.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.