Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Polędwiczki w sosie śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie masz pomysłu na obiad lub chcesz zaskoczyć gości, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Odkąd znam ten przepis, nie chcę innego, soczyste, pyszne polędwiczki a jego dodatki sprawiają, że danie jest idealne.

Polędwiczki w sosie śliwkowym

Składniki:

Polędwiczki w sosie śliwkowym

 

  • Składniki na marynatę:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 280 g powideł śliwkowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka przyprawy do grila
  • 1 łyżka chili Cayenne
  • Pozostałe składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 200 g śliwek suszonych
  • Sól
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w sosie śliwkowym

I

Polędwiczki w sosie śliwkowym
Przygotowanie mięsa, mięso kroimy w plastry rozbijamy, następnie przygotowujemy marynatę i marynujemy mięso.

1. Mięso myję, osuszam, kroję w plasterki i delikatnie rozbijam. Mięso doprawiam solą. Do brytfanki wlewam dwie szklanki wody i gotuję.
2. Do miski wlewam oliwę, ocet jabłkowy, sos sojowy, dodaję powidła, obrany przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypuję przyprawę do grilla oraz Chili i dokładnie mieszam.
3. Do marynaty przekładam mięso i odstawiam do lodówki na dwie godziny.

II

Polędwiczki w sosie śliwkowym
Smażenie mięsa oraz gotowanie razem z marynata i śliwkami.

4. Po tym czasie mięso przesmażam na rozgrzanym oleju, następnie przekładam do brytfanki, wlewam pozostałą marynatę oraz sos, który powstał ze smażenia mięsa, dodaję śliwki suszone i gotuję do miękkości mięsa.

III

5. Danie gotowe.
6. Smacznego