2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1474]

Sos słodko-kwaśny z papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tak przygotowany sos słodko-kwaśny z papryki doskonale pasuje do marynowanych czy pieczonych tłustych mięs...

Sos słodko-kwaśny z papryki

Składniki:

Sos słodko-kwaśny z papryki

 

  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki chili jalapeno
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 5 łyżek octu
  • 12 dag cukru
  • sól do smaku
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Sos słodko-kwaśny z papryki
Paprykę umyć wydrążyć z nasion zmielić przez maszynkę do mięsa razem z obranymi ząbkami czosnku. W rondelku zagotować szklankę wody z cukrem i octem,zmieloną paprykę i gotować często mieszając około 40 minut aż sos dobrze zgęstnieje a woda wyparuje w między czasie doprawić do smaku solą pieprzem cayenne i chili jalapeno. Podawać jako zimny dodatek do wszelkich tłuściejszych mięs.

Tagi:

papryka