PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Złoty kurczak z sosem słodko-kwaśnym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne nuggetsy z kurczaka w miodowo-sezamowej panierce podawane z sosem słodko-kwaśnym i brązowym ryżem :-)

Złoty kurczak z sosem słodko-kwaśnym

Składniki:

Złoty kurczak z sosem słodko-kwaśnym

 

  • 1 słoik sosy słodko-kwaśnego Łowicz
  • 500g piersi z kurczaka
  • 1szkl mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 białka
  • zimna woda
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki słodkiego sosu chili
  • 6 łyżeczek sezamu
  • ryż brązowy
  • słodka papryka w proszku do dekoracji
  • sałata strzępiasta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Złoty kurczak z sosem słodko-kwaśnym
Kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Mąkę, proszek do pieczenia, białka, sezam, miód, sos chili i wodę łączymy tak, aby powstało ciasto jak na naleśniki. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście i smażymy na oliwie, aż utworzy się chrupka panierka. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Sos słodko-kwaśny Łowicz podgrzewamy w garnuszku. Na talerzu kładziemy foremkę do wykrawania ciasteczek (np. gwiazdka), wkładamy do niej ryż, uciskamy palcami i delikatnie ściągamy foremkę. Ryżowe kształty przyozdabiamy słodką papryką w proszku. Obok ryżu nakładamy 3-4 łyżki sosu słodko-kwaśnego Łowicz, a następnie układamy na nim porcję kurczaka. Całość dekorujemy strzępiastą sałatą.