Sposób przygotowania:
Złoty kurczak z sosem słodko-kwaśnym
Kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Mąkę, proszek do pieczenia, białka, sezam, miód, sos chili i wodę łączymy tak, aby powstało ciasto jak na naleśniki. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście i smażymy na oliwie, aż utworzy się chrupka panierka. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Sos słodko-kwaśny Łowicz podgrzewamy w garnuszku. Na talerzu kładziemy foremkę do wykrawania ciasteczek (np. gwiazdka), wkładamy do niej ryż, uciskamy palcami i delikatnie ściągamy foremkę. Ryżowe kształty przyozdabiamy słodką papryką w proszku. Obok ryżu nakładamy 3-4 łyżki sosu słodko-kwaśnego Łowicz, a następnie układamy na nim porcję kurczaka. Całość dekorujemy strzępiastą sałatą.
Sarenka
Agunia
marietta