Sposób przygotowania:
Paella z sosem słodko-kwaśnym
Pomidory obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Papryki przepołowić, usunąć gniazda nasienne, umyć, osuszyć i pokroić w kostke. Rozgrzać oliwe na dużej i głębokiej patelni podsmażyc posiekany w kostkę filet na złoto. Dodać cebulę i czosnek, krótko razem smażyc. Wrzucić pokrojoną paprykę, podsmażyc.Wsypać ryż, wymieszać, zasmażyc. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać szafran, wymieszać. Wlać bulion drobiowy, zagotować. Przykryć patelnie pokrywką i gotować przez 35 min. na małym ogniu (od czasu do czasu zamieszać). Na 10 min. przed końcem gotowania dodać pokrojone pomidory i zielony groszek.Podawać na ciepło z sosem słodko- kwaśnym Łowicz. Smacznego!