Luka99

Luka99

Kucharz
[Przepisów: 7]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Paella z sosem słodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Paella z kurczakiem w sosie słodko -kwaśnym Łowicz.

Paella z sosem słodko-kwaśnym

Składniki:

Paella z sosem słodko-kwaśnym

 

  • Sos słodko -kwaśny Łowicz
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • 200 g ryżu o okraglych ziarnkach do paelli
  • sól
  • pieprz
  • 2 op. szafranu (po 0,2 g kazde)
  • ok. 500 ml bulionu drobiowego (instant)
  • 300 g mrożonego groszku

 

Sposób przygotowania:

Paella z sosem słodko-kwaśnym
Pomidory obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Papryki przepołowić, usunąć gniazda nasienne, umyć, osuszyć i pokroić w kostke. Rozgrzać oliwe na dużej i głębokiej patelni podsmażyc posiekany w kostkę filet na złoto. Dodać cebulę i czosnek, krótko razem smażyc. Wrzucić pokrojoną paprykę, podsmażyc.Wsypać ryż, wymieszać, zasmażyc. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać szafran, wymieszać. Wlać bulion drobiowy, zagotować. Przykryć patelnie pokrywką i gotować przez 35 min. na małym ogniu (od czasu do czasu zamieszać). Na 10 min. przed końcem gotowania dodać pokrojone pomidory i zielony groszek.Podawać na ciepło z sosem słodko- kwaśnym Łowicz. Smacznego!