jarekcheltam

jarekcheltam

Kucharz
[Przepisów: 13]

Sos szodonowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Slodkie sosy coraz rzadiej goszcza na naszych stolach. Prawdopodobnie padly ofiara wspolczesnego pospiechu i pewnej prowizorki kulinarnej.:)

Sos szodonowy

Składniki:

Sos szodonowy

 

  • 1 szklanka bialego wytrawnego wina,
  • 4 zoltka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Sos szodonowy
Zoltka ubic z cukrem na puszysta mase, wino zagotowac, wymieszac z cukrem waniliowym i wlewac cienkim strumieniem do ubitych zoltek: energicznie mieszajac. Gdy polacza sie wszystkie skladniki sosu, naczynie z nim ustawiamy na parze i ubijamy sos tak dlugo az lekko zgestnieje. Po ochlodzeniu dodajemy sos do deserow z owocami, kremow, musow, bitej smietany lub lodow.