Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sos szwedzki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jabłko obrać i pokroić na kawałki. Zalać winem i ugotować...

Sos szwedzki

Składniki:

Sos szwedzki

 

  • 200 ml majonezu
  • 100 ml półwytrawnego białego wina
  • 2 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika)
  • 100 ml ubitej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jabłko
  • sól i pieprz do smaku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sos szwedzki
Jabłko obrać i pokroić na kawałki. Zalać winem i ugotować na małym ogniu, a nastepnie ochłodzić.

Ostudzony owoc przetrzeć przez drobne sito lub zmiksować. Posolić i popieprzyć. Wymieszać z cukrem, utartym chrzanem i majonezem.

Przed podaniem delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną.

Sos szwedzki może byc podowany do wszelkiego rodzaju mięs oraz drobiu. Podkresłi wykwintny smak wielu potraw.