mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Sos vinegrette

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Polecam sos domowy. To mój ulubiony zresztą. W mojej lodówce jest zawsze na stanie :-)

Sos vinegrette Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos vinegrette

 

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka Bazyli suszonej
  • 1 łyżeczka oregano suszone
  • 1 łyżeczka koper suszony
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Sos vinegrette
Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję go do słoiczka, wsypuję bazylię , oregano suszone i koper włoski. Następnie dodaję sól, ocet winny, musztardę. Wlewam oliwę z oliwek i na końcu wodę. Słoik zakręcam dokładnie i mocno nim potrząsam. Sos zrobi się gesty. Można go przechowywać w lodówce kilka dni. Idealny do sałatek.
Sos vinegrette
Bazylia oregano koper suszony oliwa z oliwek sól
Sos vinegrette
Zioła czosnek musztarda oliwa w słoiku przed wymieszaniem