gfm

gfm

Kucharz
[Przepisów: 7]

Sos waniliowy z białym winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przed wyciśnięciem soku z cytryny wałkuj ją na blacie kuchennym rękoma. Cytryna odda więcej soku kosztem mniejszej siły.

Sos waniliowy z białym winem

Składniki:

Sos waniliowy z białym winem

 

Sposób przygotowania:

Sos waniliowy z białym winem
2 szklanki wody podgrzać w małym garnku dodać: 1/2 kostki rosołowej Knorr, liść laurowy. Zdjąć garnek z ognia i dodać śmietanę i mąkę, oczywiście wywar musi ostygnąć aby dodać śmietanę:). Ponownie podgotować dodając wino i odrobinę soku z cytryny do smaku dodajemy też sól i pieprz według własnego uznania. Przed podaniem sosu czyli na sam koniec dodajemy wanilię.Ważne: sos możemy zagęścić bardziej mąką ale tak aby nam nie przesiąkł smakiem tego produktu. Ja porównuję to do Sosu koperkowego z klopsików gdzie nasze babcie ostro zaciągały sos mąką co dawało nieprzyjemny posmak. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na 2 części i nożem z góry na dół ściągamy miąższ.