pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Sos wiśniowy do deserów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos wiśniowy to pyszny dodatek do deserów takich jak bydyń czy kasza. Wyśmienicie nadaje się również do deserów lodowych czy omletów.

Sos wiśniowy do deserów

Składniki:

Sos wiśniowy do deserów

 

  • wiśnie w syropie wydrylowane - 0,5 l
  • goździki - 2 sztuki
  • kora cynamonowa - mały kawałek
  • sok z winogron - 1/2 szklanki
  • budyń wiśniowy - 1 płaska łyżeczka
  • sok z cytryny - z 1 sztuki
  • cukier - wg uznania do smaku
  • wiśniówka - 50 ml

Sposób przygotowania:

Sos wiśniowy do deserów
Wiśnie osączyć z soku i odstawić w chłodne miejsce. Do soku z wiśni dodać aromatyczny korzeń, sok oraz skórkę z cytryny, sok z winogron. Wszystko zagotować. Następnie dodać budyń rozprowadzony w 3 łyżkach zimnej wody i znowu zagotować, chwilkę pozostawiając na ogniu. Zdjąć z ognia, odrzucić korzeń, dodać wiśnie, wlać alkohol. W razie potrzeby doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem.

Tagi:

winogrona