motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Sos z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienity i szybki w przygotowaniu sos z cebulką. Stanowi doskonały dodatek do pieczonego mięsa wieprzowego.

Sos z cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos z cebulką

 

  • 2 szkl. wody
  • kostka rosołowa
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 szkl wody
  • przyprawy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sos z cebulką
Do garnka wlewamy wodę. Następnie dodajemy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia.

W tym czasie obieramy cebulkę i kroimy w piórko. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy przygotowaną cebulkę i podsmażamy, aby się zarumieniła.

Przekładamy do garnka i dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut.

Z mąki i wody robimy zawiesinę i wlewamy do garnka, aby sos zgęstniał. Doprowadzamy do wrzenia.

Gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 minut, aby mąka straciła surowy smak. 


Sos z cebulką
Do garnka wlewamy wodę. Dajemy kostkę i gotujemy
Sos z cebulką
Obraną cebulkę rumienimy na rozgrzanym oleju
Sos z cebulką
Do miseczki wlewamy wodę i dajemy mąkę, mieszamy
Sos z cebulką
Zawiesinę wlewamy do sosu, aby zagęścić.