Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Sos z cytryną i czosnkiem (dip)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Sos pasuje do smażonych mięs i warzyw. Jest i kwaśny i słodki jednocześnie, mocno cytrynowy, oczywiście z akcentem czosnku.

Sos z cytryną i czosnkiem (dip) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sos z cytryną i czosnkiem (dip)

 

  • 100 g. jogurtu greckiego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 gałązki macierzanki
  • duża szczypta ciemnego cukru
  • ewentualnie sól do smaku

Sposób przygotowania:

Sos z cytryną i czosnkiem (dip)
Wymieszałam dokładnie gęsty jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startą skórką cytrynową. Dodałam sos sojowy i cukier, mieszałam do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodałam oberwane z gałązki listki macierzanki, ewentualnie można trochę sos dosolić.Przed podaniem powinien spędzić kilkanaście minut w lodówce.
Sos z cytryną i czosnkiem (dip)
Wszystkie składniki powinny się dobrze połączyć

Tagi:

sosy dip sosy