lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Sos z czerwonej cebuli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobry sos do polania na przykład mięs...

Sos z czerwonej cebuli

Składniki:

Sos z czerwonej cebuli

 

  • 70 dag czerwonej cebuli
  • 2 ostre papryczki
  • 300 ml czerwonego octu
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki gorczycy
  • sól
  • 25 gag cukru
  • 5 dag imbiru

Sposób przygotowania:

Sos z czerwonej cebuli
Papryczki umyć oraz przekroić, aby wyciągnąć gniazda ziarenek, które znajdują się w środku i drobno posiekać.Cebulę obrać, popukać zimną wodą żeby nie szczypała w oczy i pokroić w paseczki. Imbir również obieramy, a następnie siekamy. Cukier dać na patelnię i zrobić z niego karmel. Do karmelu dodać pokrojoną cebulę, posiekane papryczki oraz pokrojony imbir. Wszystko razem dobrze zamieszać. Do składników dodać jedną szklankę wody oraz ocet winny czerwony. Całość dokładnie mieszać żeby karmel całkowicie się rozpuścił. Do karmelu dodać gorczycę. Wszystko gotować przez około 20 minut na niedużym ogniu. Sos posolić do smaku według własnego uznania. Gotowy sos nałożyć do słoików, dokładnie zakręcić i trzymać dnem do góry, aż do wystygnięcia.