musicofthesun

musicofthesun

Starszy Kucharz
[Przepisów: 18]

Sos z dyni na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na pyszny sos z dyni na zimę. Można podawać z makaronami, jako zupę.

Sos z dyni na zimę

Składniki:

Sos z dyni na zimę

 

  • średnia dynia
  • 5 cebul
  • oliwa
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Sos z dyni na zimę
Dynię obieramy ze skóry, wyrzucamy pestki, zostawiamy sam miąższ. Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Miąższ dyni ucieramy na tarce. Ja do ucierania dyni i krojenia cebuli używam malaksera. Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać dynię. Wszystko smażyć, aż woda odparuje i sos zrobi się gęsty. Nakładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować. Sos musi stać 1 miesiąc, dopiero po tym czasie można go spożywać. Tzn. można wcześniej, ale po miesiącu sos ma lepszy smak.