Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Sos z gruszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos można używać po kilku dniach.

Sos z gruszek

Składniki:

Sos z gruszek

 

  • 2 średniej wielkości gruszki
  • 1/4 szklanki octu 6 %
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • sól, pieprz
  • liść laurowy, goździki

 

 

Sposób przygotowania:

Sos z gruszek
Gruszki obrać, przeciąć wzdłuż, usunąć gniazdka nasienne i upiec w piekarniku, ostudzić, przetrzeć przez sitko. Ocet zagotować z przyprawami (pieprzem, goździkami, liściem laurowym), przecedzić i przestudzić. Masę owocową utrzeć z cukrem, solą i gorczycą. Dodać przecedzony ocet, tyle aby sos nie był zbyt rzadki. Sos przelać do wyparzonych słoiczków typu twist, zakręcić. Przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.