OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Sos z grzybów leśnych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo prosty w przygotowaniu, smaczny i wyrazisty sos z leśnych grzybów. Najlepiej będzie współgrał z mięsem.

Sos z grzybów leśnych Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sos z grzybów leśnych

 

  • ok. 200g leśnych grzybów
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól

Sposób przygotowania:

Sos z grzybów leśnych
Grzyby obrać, oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokroić w drobną kostkę. Oliwę rozgrzać i wrzucić na nią pokrojoną w piórka cebulę. Mocno posolić i podsmażyć do miękkości.

Wrzucić na nią grzyby i dusić pod przykryciem z dodatkiem przypraw. Dolewać porcjami zimną wodę, nie przerywając wrzenia, by grzybki nie przywierały, ale nie za dużo, by sos pozostawał gęsty.

Jest  to idealny dodatek do mięsa, ziemniaków itp.
Sos z grzybów leśnych
grzybki podsmażamy na cebulce z dodatkiem przypraw