Sposób przygotowania:
Sos z trzech grzybów i marynata sojowa
Jest to przepis na przygotowanie marynaty do mięsa i sosu- wykorzystane w jednym przepisie.
Połączyć składniki marynaty( czosnek pokroić na plasterki, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, kolendry nie trzeba siekać)
Idealnie nadaje się do pieczonych mięs- karkówki, polędwiczki, schabu.
Zamarynować dowolne mięso w zamykanym na ziper woreczku, minimum 2 godz, a najlepiej całą noc, trzymając w lodówce.
Mięso wyciągnąć z marynaty. Ja upiekłam polędwiczę w cieście:
https://gotujmy.pl/poledwiczka-w-krewetkowym-kostiumie,przepisy,75360.html
Marynatę przelać do miseczki.
Grzyby suszone przepłukać dokładnie na sicie pod bierzącą wodą, Grzyby zalać szklanką wody w rondelku, dodać kostkę rosołową, zagotować. Gotować ok. 10 minut. Dodać marynatę. Gotować dalej na małym ogniu 15 minut.
W 1/2 szklanki zimnej wody rozrobić dokładnie mąkę i śmietanę, dodać do sosu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Jeśli sos jest za gęsty wg Was- dodajcie odrobinę wody.
Sos doprawić sosem sojowym, pieprzem, tymiankiem, ewentualnie jeszcze solą.
Połączyć składniki marynaty( czosnek pokroić na plasterki, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, kolendry nie trzeba siekać)
Idealnie nadaje się do pieczonych mięs- karkówki, polędwiczki, schabu.
Zamarynować dowolne mięso w zamykanym na ziper woreczku, minimum 2 godz, a najlepiej całą noc, trzymając w lodówce.
Mięso wyciągnąć z marynaty. Ja upiekłam polędwiczę w cieście:
https://gotujmy.pl/poledwiczka-w-krewetkowym-kostiumie,przepisy,75360.html
Marynatę przelać do miseczki.
Grzyby suszone przepłukać dokładnie na sicie pod bierzącą wodą, Grzyby zalać szklanką wody w rondelku, dodać kostkę rosołową, zagotować. Gotować ok. 10 minut. Dodać marynatę. Gotować dalej na małym ogniu 15 minut.
W 1/2 szklanki zimnej wody rozrobić dokładnie mąkę i śmietanę, dodać do sosu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Jeśli sos jest za gęsty wg Was- dodajcie odrobinę wody.
Sos doprawić sosem sojowym, pieprzem, tymiankiem, ewentualnie jeszcze solą.