thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Sos z trzech grzybów i marynata sojowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sos wyszedł cudowny, kremowy, z dużymi kawałkami grzybów, lekko orientalny poprzez imbir i z mocno- leśnym aromatem grzybów... poezja

Sos z trzech grzybów i marynata sojowa

Składniki:

Sos z trzech grzybów i marynata sojowa

 

  • Na marynatę sojowo- imbirową:
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego
  • kawałek świeżego, obranego imbiru( 2 cm)
  • szczypta chili w proszku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 ząbek czosnku
  • listki kolendry

 

  • Na sos:
  • marynata sojowo imbirowa pozostała z marynowania mięsa
  • 1,5 szklanki wody
  • po 2 garści suszonych grzybów:
  • podgrzybki lub borowiki
  • małe kapelusze kanii
  • małe, całe rydze
  • 2/3 kostki bulionowej warzywnej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 1 czubata łyżka śmietany 12%
  • gałązki tymianku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sos z trzech grzybów i marynata sojowa
Jest to przepis na przygotowanie marynaty do mięsa i sosu- wykorzystane w jednym przepisie.



Połączyć składniki marynaty( czosnek pokroić na plasterki, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, kolendry nie trzeba siekać)



Idealnie nadaje się do pieczonych mięs- karkówki, polędwiczki, schabu.



Zamarynować dowolne mięso w zamykanym na ziper woreczku, minimum 2 godz, a najlepiej całą noc, trzymając w lodówce.



Mięso wyciągnąć z marynaty.  Ja upiekłam polędwiczę w cieście:

https://gotujmy.pl/poledwiczka-w-krewetkowym-kostiumie,przepisy,75360.html



Marynatę przelać do miseczki.

Grzyby suszone przepłukać dokładnie na sicie pod bierzącą wodą, Grzyby zalać szklanką wody w rondelku, dodać kostkę rosołową, zagotować. Gotować ok. 10 minut. Dodać marynatę. Gotować dalej na małym ogniu 15 minut.

W 1/2 szklanki zimnej wody rozrobić dokładnie mąkę i śmietanę, dodać do sosu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Jeśli sos jest za gęsty wg Was- dodajcie odrobinę wody.

Sos doprawić sosem sojowym, pieprzem, tymiankiem, ewentualnie jeszcze solą.