pelargoniab12

pelargoniab12

Szef Kuchni
[Przepisów: 81]

Sos z grzybów suszonych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny - pachnący , aromatyczny sos

Sos z grzybów suszonych

Składniki:

Sos z grzybów suszonych

 

  • 10 kapeluszy grzybów suszonych średniej wielkości
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 szklanka wody
  • maggi
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki

 

Sposób przygotowania:

Sos z grzybów suszonych
Aby zrobić sos z grzybów suszonych trzeba najpierw namoczyć grzyby . Potem ugotować je w szklance wody .Odcedzić zachowując wywar .Cebulę bardzo drobno pokroić i usmażyć na rumiano na oleju . Zalać wywarem ( uzupełnić do objętości 1 szklanki wodą ) , wrzucić grzyby pokrojone w paseczki i dusić 15 minut . Wlać śmietankę . Masło utrzeć z mąką i zagęścić tym sos . Zagotować na małym gazie . Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi .

Tagi:

grzyby